Силата на непотвърдените транзакции

 Преди няколко години беше разработена доста интересен децентрализиран чат в блокчейна на Ardor. Както знаем всеки блокчейн изисква определена такса за да потвърди дадена транзакция, дори и тя да е под формата на съобщение. В самия клиент на Ardor има различни опции за изращане на текстови съобщения, дали те да бъдат криптирани, некриптирани и доста интересна обция, която гласи "никога да не бъде изтрито". За тази последната опция е важно да отбележа, че заради раздуването на блокчейните, като цяло, разработчиците на Ardor внедриха подрязване на блокчейна, при маркирането на тази опция, вие ше заплатите по-голяма такса, но съобщението няма да бъде подрязано след време.

    Да се върнем на разработката за децентрализиран чат! Интересното при нея е, че не се плащат такси на блокчейна. Съобщенията, който се пращат отиват в мемори пула, там се съхраняват 15 минути и изчезват. По този начин получателя има 15 минути да прочете съобщението след това то ще изчезне. Наричат го Burning Messages.
Можете да го изтеглите от тук с помощта на Ardor Data Cloud (изисква се пълен клиент ):

Каква е разликата?

    Както казах Burning Messages използва непотвърдените транзакции на платформата Ardor. Идеята е да се изпращат криптирани съобщения с 0 такса, които никога няма да бъдат потвърдени или записани в блокчейна. Това означава, че съобщенията изчезват след крайните срокове (15 минути по подразбиране). Но за чат това е напълно достатъчно и дори носи някои предимства:
- Съобщенията са незабавни, в зависимост от скоростта на излъчване. Това не зависи от блоковото време.
- Никой не може да рови в историята на чатовете ви — всичко изчезва след 15 минути.
- Безплатно е. Единственото нещо от което се нуждаете е акаунта ви да е с потвърден публичен ключ. 

Третият тип данни

Знаем, че платформи като Bitcoin или Ethereum третират всичко като основно – записвайки всичко в блокчейна. След това имаме Ardor, който третира значително количество данни като Prunable, което значително намалява раздуването на блокчейна. Това, което искам да кажа е, че може да има трети тип данни, които са доста полезни, но никога не трябва да се записват в блокчейна. Разбира се ако всички правят това, това може да доведе до проблем като наводняване на мрежата, но нека го оставим настрана и първо да видим потенциала.

Сила на непотвърдените транзакции

    Ако мислите за непотвърдените транзакции като UDP в TCP/IP, може да откриете огромния потенциал зад него.
    Ardor не е измислил непотвърдените транзакции, технически други блокчейн решения също могат да направят това (освен тези DAG?). Има ли някакво превъзходство, когато го правим на Ardor? Отговорът е: Да!
    Ardor има толкова много вградени типове транзакции. Съобщенията, търговията или дори облачните данни спестяват време сами да проектирате протоколите. Ardor има структура на детска верига. Сега се връщаме към проблема с наводняването на блокчейна. Може просто да се създаде нова дъщерна верига („верига“, която не записва нищо) и да създадете отделен непотвърден пул, който може да изолира от въздействието върху съществуващите вериги.

Ползи за Ardor

    Незабавен отговор. Той добавя възможност за незабавен отговор, което е много важно за dApps на крайния потребител. Всъщност само няколко типа приложения трябва да изчакат потвърждение за блокиране: тези, които променят вашите баланси, като плащане или търговия. Не е необходимо обвързването на всички функции на dApp за потвърждение на блокиране. От страна на платформата продължаването на съкращаването на времето за блокиране също не е добро решение за всичко. Вместо това, ако се справим добре с непотвърдените транзакции, това може да направи изживяването на dApp по-гладко, като същевременно допълнително намали ненужните данни в блокчейна.

Онлайн възли

    Обработката на непотвърдени транзакции изисква вашите dApps и възелът Ardor зад тях да останат онлайн. Например, ако има 1000 потребители, които използват Burning Messages за чат, има 1000 допълнителни онлайн Ardor възли. Ако 1000 устройства по целия свят пингват, това означава 1000 онлайн възли на Ardor по целия свят. Ние може да сме мрежата с повечето възли, ако само малък процент от dApps работят по този начин.

Обобщение

    Всички блокчейн решения изглежда третират непотвърдените транзакции като цена на механизма и се опитват да ги елиминират по ненужен начин. По договор това може да донесе огромни ползи както за dApps, така и за мрежата, ако открием истинската му сила и я използваме. Ardor, който има богати вградени типове транзакции и структура родител-дете, може да бъде много подходяща платформа за постигане на това.

Comments

Popular posts from this blog

ArdorBG Forging Pool

Crypto market dilution

Monthly report for March 2024