Голямата миграция на MythicalBeings

     Като част от актуализацията за сезон 6 на колекцията NFT Mythical Beings, тази седмица извършват миграция на няколко токена както в блокчейна Ardor, така и в Polygon. Това е една от последните стъпки в подготовката за следващия сезон, а в тази статия обясняваме какво представлява и какви са целите му. В допълнение, мостът ще бъде спрян за следващите няколко дни, за да се даде възможност за чиста миграция.
    Историята на Mythical Beings се гради с течение на времето, като се започне от много основна първоначална визия и се добавят слоеве, докато ентусиазмът на екипа за разработка се налага и новите идеи обогатяват проекта. Това доведе до редица токени, които не отговарят на стандартите, което създаде проблеми за плановете за растеж на проекта, особено по отношение на разширяването към други блокчейни.
    Миграцията има за цел да стандартизира токените и да осигури солидна основа, върху която да се гради. Това ще засегне жетоните GIFTZ, които са затворени пакети от произволни карти и карти в Polygon.

Затворени опаковки, известни още като GIFTZ
    От сезон 6 нататък тези пакети с карти ще играят жизненоважна роля в динамиката на събиране, тъй като те ще бъдат единственият начин за придобиване на карти. И така се случва, че токенът GIFTZ винаги е бил „валута“ в паричната система на Ardor , а не „актив“. Всички други токени в екосистемата са активи и цялата инфраструктура е изградена да работи с активи, така че това изключение стана много досадно. Например вътрешният DEX на Ardor не поддържа валути, които имат собствена система за обмен, API извиквания и т.н. Но също така, тъй като GIFTZ ще бъде начинът за всички колекционери да придобият NFT, трябва да го направим достъпен на Polygon, нашата втора блокчейн. И отново мостът към Polygon е създаден да бъде пресичан от активи, а не от валути.
    Така че ние създадохме GIFTZ актив и направихме 1:1 airdrop към акаунтите, които имаха GIFTZ валутен баланс. Потребителите на портфейла Mythical Beings няма да забележат разликата, но тези, които са запознати с Block Explorer или официалния портфейл на Ardor, със сигурност са забелязали приемането на този токен. Значи не е измама! Това е просто метаморфоза на добрия стар GIFTZ. Той все още ще има същата употреба като преди, така че ще можете да го отворите и да откриете трите карти вътре, след като сезон 6 започне. Вместо това старата валута GIFTZ стана безполезна и вече няма да служи за никаква цел.

Същества, които се отправят към нови пасища
    Втората и най-важна миграция се извършва в Polygon. Когато създадохме моста, ние също трябваше да създадем NFT на този блокчейн и използвахме услугата на водещия NFT пазар, OpenSea. Това направи нещата по-лесни и ни постави директно на много подходящ пазар, но имаше своите недостатъци. Услугата на OpenSea създава всички колекции в рамките на един договор, контролиран от ОС, което прави пътеката на всяка колекция неразличима от останалите. Това предизвика три проблема, които станаха много досадни за Mythical Beings. Първо, не беше възможен достъп до други пазари, защото нямаше договор за списък. Нашите митични създания бяха ограничени до OpenSea и да бъдат затворени не е в природата им.
Второ, сайтовете за класиране и статистически данни за колекция NFT не могат технически да ни изброят и да публикуват нашите данни, тъй като няма договор, чиято дейност в блокчейна да отчита потребителите, сделките, цените, обемите и т.н. на нашата колекция в Polygon. С всичко, което това означава по отношение на видимостта.
    И трето, всички инструменти, изградени около web3 и NFT, се основават на предпоставката, че колекциите имат свой собствен договор. Например системата за изисквания на Guild.xyz или плъгина, който автоматизира отстъпките в онлайн магазини за картодържатели от колекция.
    Така че трябва да преминем към нашия собствен договор. Това е сложно, защото имаме почти 500 притежатели в Polygon, всеки с много различни карти. Освен това всяка карта има собствен пазар с поръчки за покупка и продажба. След като разгледахме няколко варианта, всеки със своите плюсове и минуси, решихме следния вариант: Създадохме нов договор в Polygon за колекцията.
    Ние ще пуснем 1:1 на притежателите на NFT в Polygon, така че да имат същия баланс в новия договор, какъвто са имали в договора OpenSea.
Ще поискаме от OpenSea да дерегистрира колекцията, издадена с техния договор.
Какво трябва да направят притежателите на NFT?
    Ако сме избрали тази опция, то е най-вече защото титулярите не трябва да правят нищо. Те все още ще имат същия NFT баланс както преди, без да се налага да използват мостове или да записват стари NFT. С други думи, нищо не трябва да се прави.
    Недостатъкът на тази опция е, че старите NFT все още ще съществуват в блокчейна. Тъй като не са листвани на никоя борса, ще бъде трудно да ги преместите или да се опитате да ги продадете, но е важно да сте наясно с тази възможност във всеки случай.
    От друга страна, има отворени поръчки за стари NFT на OpenSea. Това може да доведе до проблеми с продажбата на стари и безполезни токени след миграцията. За щастие, в момента всички поръчки са поръчки за продажба, а не поръчки за покупка, така че няма възможност за измами след моментна снимка и очакваме OpenSea незабавно да затвори колекцията. Ние обаче призоваваме всички притежатели на NFT в Polygon да отменят своите поръчки за продажба, за да имат възможно най-чиста миграция.
    Един малък детайл, който ще създаде някои проблеми е, че новите карти ще се показват в секцията „Скрити“ на OpenSea и други пазари по подразбиране. Това е така, защото NFT няма да са изсечени директно от акаунта на потребителя, а изпратени от централен акаунт. За да поправите това, всеки потребител трябва ръчно да „покаже“ картите.

Comments

Popular posts from this blog

ArdorBG Forging Pool

Crypto market dilution

Monthly report for March 2024